Wikimedisti vierailulla

Tämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 14.3.2018.

Suomi sai viime kuussa ensimmäisen Wikimedian in Residence (WiR) -henkilönsä. Maailmalla näitä nk. vierailevia wikimedistejä on ollut jo vuodesta 2010 ja yli 140 organisaatiossa. Siinä missä wikipedistit päivittävät Wikipediaa harrastuksenaan vieraileva wikimedisti työskentelee jonkin aikaa organisaatiossa. Vaikka vierailija saattaakin tuottaa Wikipediaan isäntäänsä liittyvää sisältöä, roolin perimmäinen idea on rikastaa isäntäorganisaation suhdetta Wikipediaan.

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti

Ensimmäiset WiR-vierailut tehtiin erilaisiin museoihin, arkistoihin ja kirjastoihin. Ei siis ihme, että Suomessakin asiasta innostui ensimmäisenä Kansallisarkisto. Se on valtionvirasto, jonka tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöömme kuuluvien viranomaisasiakirjojen säilyminen ja edistää myös yksityisten asiakirjojen säilymistä. Kansallisarkisto toimii myös heraldisten kysymysten asiantuntijana. Heraldisia tunnuksia ovat esimerkiksi valtion, kuntien ja kirkon käyttämät vaakunat, liput ja sinetit.

Vierailevan wikimedistin tulee olla perehtynyt Wikimediaan. Siviilipalvelustaan Kansallisarkisto-vierailulla suorittava Miku Malinen, Wikipediassa paremmin tunnettu nimimerkillä Lentokonefani, onkin nuoresta iästään huolimatta toiminut siellä jo 8 vuotta ja luonut sinä aikana lähes 1200 uutta artikkelia.

Kansallisarkistossa hän avustaa muun muassa heraldiikkaan liittyvissä projekteissa ja aineiston digitoimisessa, päivittää Kansallisarkistoon ja heraldiikkaan liittyviä Wikipedia-artikkeleita, kouluttaa Wikipedian muokkaamisessa ja työstää heraldista luokittelua Wikipediaa tukevassa Wikidata-tietokannassa. Kansallisarkisto toivoo myös, että kuvapalvelu Wikimedia Commonsiin tallennettujen vaakunoiden kuvaustekstit saadaan koneluettavaan muotoon ja että Wikimediaan tallennetaan lisää tekijänoikeuksiltaan vapaata aineistoa. Paljon työtä Maliselle siis!

Tapasin hänet viime viikolla Sinebrychoffin taidemuseossa järjestetyissä Wikipedia-talkoissa, joissa muokattiin joukolla museon uuteen näyttelyyn liittyviä artikkeleita. Vaikka Mikua kiinnostavatkin etupäässä lentokoneet, talkoissa hän kirjoitti eräästä vanhasta roomalaisesta sillasta ja piti sitä opettavaisena kokemuksena. Wikipedian ansiosta hän onkin kavereidensa mielestä “kävelevä tietosanakirja”.

Minäkin hyödynsin Wikipediaa ja Wikimediaa tämän jutun valmistelussa. Tutustuin WiRien historiaan, heraldiikkaan, Kansallisarkistoon ja Lentokonefaniin. Ja olenhan minä sinne itsekin kirjoitellut, viimeksi yrityksistä, kirjailijoista ja Ippolito Caffista, joka saattoi minut ja Mikun saman pöydän ääreen. Mitä sinä opit Wikipediasta viimeksi?

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää