Lomakliseitä somessa

Tämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 8.8.2018.

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti

Lomilta lompsis! Heinäkuussa Niku Hooli hauskuutti mm. LinkedInissä jakamalla lomasometuskliseitä. Suomen luonto, järvimaisemat ja valoisat yöt jaksavat ihastuttaa vuodesta toiseen, mutta ny rillataan, kyllä täällä tarkenee! Ja sitten terveiset lentokentältä ja hotellin uima-altaalta, vedän tässä yhdet naamaan ja sitten on aika treenata, lukea ammattikirjallisuutta ja kuvata varpaitani hiekkarannalla! Eikun mä pidänkin nyt somepaaston ja kerron siitä kaikille, missäpä muuallakaan kuin somessa.

Päätin selvittää, ovatko Hoolin luettelemat lomakliseet totta ja tutkin somepäivityksiä #kesäloma-avainsanalta eri somepalveluista. Yhtään somepaastoviestiä haaviini ei muuten etsinnöissäni jäänyt, ei myöskään grilliherkkujen hehkutusta.

Niiden sijaan Facebook-kaverini harrastivat kotimaanmatkailua, veneilyä, kalastusta, taidetta, museoita, virkkausta, festareita ja kesäteattereita. Eräs teki YouTubeen videon linnunlaulusta ja toinen jakoi Opet tarkenee -videon. Treenilistaan mahtui muun muassa pyöräilyä ja sprinttisuunnistusta ja varpaita kuvattiin ainakin Tampereella, josta saa kuulemma myös ihan parhaat munkkikahvit (Pyynikinharjulta tietysti). Aika makealta kuulosti myös 41 päivän loma jääkiekosta – kerrankin sauna oli tyhjä treenikasseista!

Instagramin top-julkaisut kertoivat hyvin toisenlaisesta kesälomasta – se on vähäpukeisten naisten heiniä. Kuvissa he poseeraavat laivalla, rannalla, vedessä, saunassa ja sängyllä. Mutta kun tutkin samaa aihesanaa tietokoneen sijaan kännykästä, huippujulkaisujen sisältö monipuolistui. Nyt #kesälomaan mahtui myös bukarestilaista pussikaljaa, kesämökkeilyä, lentokoneterveiset tuoreelta hääparilta, lenkkeilyä Tallinnassa, telttailua Taivassalossa ja vadelmatorttu.

Twitterin suosittelemissa julkaisuissa jaettiin rantakuvia ja hellettä pakoilevia koiria. Eräs mies leikkasi pihapuunsa jalkapallon muotoon, toinen esitteli mustikkaämpäreitään. Teinipoika taas tsekkasi lauantai-illan kunniaksi viljatilanteen ja totesi sen näyttävän “olosuhteisiin nähden hyvältä”. Moni twiittaaja oli myös jo palannut töihin ja arvioi kesälomansa parhaaksi moneen vuoteen, olivathan säät suosineet ja oli voinut nauttia luonnosta, uimisesta ja läheisistäkin. Yksi kyllä totesi, että tietää tulleensa takaisin Suomeen, kun ihmiset eivät hymyile tai sano päivää.

LinkedInissä #kesäloma-avainsanalla eräs myyntimies kehui uutta harrastustaan golfia, joka tarjoaa muun muassa “mainion verkostoitumismahdollisuuden.” Eräs mies esitteli kesällä lukemiaan kirjoja, eräs nainen lomaneuleitaan.

Toivottavasti sinunkin kesälomasi onnistui, kliseillä, paastoilla tai ilman!

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää