Marginaalimerkintöjä-hanke

Marginaalimerkintöjä-hanke on Koneen Säätiön rahoittama kaksivuotinen Wikipediaan keskittyvä hanke.

Marginaalimerkintöjä tekee historiaa!

Ajankohta: 1.1.2024 – 31.12.2025
Työryhmä: Tiina Käpylä, Riikka Niemelä, Aura Sevón ja Johanna Janhonen
Mitä: Marginaalimerkintöjä-hanke on Koneen Säätiön rahoittama kaksivuotinen hanke, joka keskittyy tuottamaan Wikipediaan sisältöjä taiteilijanaisista. Hankkeen aikana järjestetään myös työpajoja kirjastoammattilaisille, opiskelijoille, taiteilijoille ja tutkijoille ja tuotetaan julkaisu. Johanna Janhonen toimii hankkeen osa-aikaisena (25 %) Wikipedia-asiantuntijana.

Hanke on historiallinen:

  • Hanke on ensimmäinen kansainväliseen Art+Feminism-haasteeseen linkittyvä projekti Suomessa. Projekti keskittyy kasvattamaan taitelijanaisten osuutta Wikipedian taiteilija-artikkeleiden joukossa, mutta myös parantamaan olemassaolevien artikkelien laatua.
  • Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun tutkijoille maksetaan siitä, että he käyttävät aikaansa nimenomaan Wikipedian sisällöntuotantoon.
  • Hankkeen myötä Johanna Janhosesta tuli Suomen kaikkien aikojen toinen suomalainen WIR, Wikimedian in residence. Suomen ensimmäinen WIR oli Miku Malinen, joka suoritti vuonna 2018 siviilipalveluksensa Kansallisgalleriassa. Lue lisää Suur-Jyväskylän Lehden kolumnista. WIR tarkoittaa siis wikimedistiä, joka työskentelee tietyssä organisaatiossa opettamassa sen jäsenille Wikipedian ja muiden Wikimedia-projektien käyttöä. Hän järjestää työpajoja ja tarjoaa tukea, jotta asiantuntijoiden tiedot saadaan koko yhteiskunnan käyttöön.

Haluatko tietää lisää?

Lue lisää hankkeesta blogistamme tai projektisivultamme Wikipediasta.
Tutustu järjestämiimme tapahtumiin ja siihen, mitä meistä on kirjoitettu mediassa.

Lisää asiantuntijoita Wikipediaan?

Johanna Janhonen on vetänyt partiolaisten järjestämässä Johtajatulet-tapahtumassa työpajoja, joissa on mietitty sitä, miten saisimme Wikipediaan lisää asiantuntijoita. Katso materiaalit vuosilta 2021 ja 2023.

Hän on havainnollistanut asiantuntijoiden tarpeellisuutta Wikipediassa esimerkiksi 24.4.2024 Suur-Jyväskylän Lehdessä ilmestyneessä kolumnissaan, jossa hän kertoi siitä, miten kokonainen tieteenala oli nimetty Wikipediassa virheellisesti.

Jos teidän organisaatiollanne viestijöillä tai asiantuntijoilla on
a) tietoa, joka vielä puuttuu meidän kaikkien yhteisestä tietosanakirjastamme ja
b) halua jakaa osaamistanne,
harkitse Johannan kutsumista vieraaksenne. Vaikka Marginaalimerkintöjä kestääkin pari vuotta, näkyviä tuloksia saa aikaan myös huomattavasti lyhyemmässä ajassa, esimerkiksi 3-5 päivässä.

Vierailun aikana Johanna voi opastaa teitä Wikimedian saloihin esimerkiksi sarjassa työpaikallanne järjestettäviä työpajoja tai yksittäisille asiantuntijoille tarjottavia sparraushetkiä. Vierailu voidaan toteuttaa peräkkäisinä päivinä, mutta myös yksittäisinä päivinä esimerkiksi viikon tai kuukauden välein.