Naiset ensin, Wikipediaankin

Tämä kolumni on julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä sekä englanniksi käännettynä Wikimedia Suomen blogissa 10.10.2018.

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti


Osallistuin viikonloppuna Tukholmassa Pohjois-Euroopan Wikimedia-organisaatioiden tapaamiseen. Vuosien varrella Wikipedian ympärille on syntynyt erilaisia organisaatioita: on amerikkalainen säätiö ja yhdistyksiä, jotka haluavat tukea wikipedistien ja muissa Wikimedia-projekteissa toimivien vapaaehtoisten toimintaa paikallisesti. Osa paikallisorganisaatioista muodustuu puhtaasti vapaaehtoisista, osassa on myös vakituisia tai johonkin projektiin liittyviä työntekijöitä.

Wikinem October 2018 03

WIKINEM-tapaamiseen osallistui wikimedistejä Islannista, Latviasta, Norjasta, Ruotsista, Suomesta, Tanskasta ja Virosta.
Image: Arild Vågen, CC BY-SA 4.0

Vuoden kokokohta Wikimedia-yhteisössä on Wikimania-tapahtuma, joka kokoaa yhteen niin Wikimedia-organisaatioiden edustajia kuin vapaaehtoisiakin. Jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus osallistua Wikimaniaan, se kiertää ympäri maailmaa. Viime vuosina se on järjestetty esimerkiksi Meksikossa, Italiassa ja Etelä-Afrikassa. Ensi kesänä Wikimania tulee ensimmäistä kertaa Pohjois-Eurooppaan, Tukholmaan, ja tämä olikin yksi tärkeä syy kokoontumiseemme.

Mutta haluamme tiivistää yhteistyötä Pohjoismaiden ja Baltian maiden kesken muutenkin, olemmehan me lähellä toisiamme niin maantieteellisesti kuin kulttuurillisestikin. Jokaisessa Wikimedia-projektissa on tietysti myös oma kulttuurinsa ja siitä hyvä esimerkki on kohu tuoreen Nobel-voittaja Donna Stricklandin englanninkielisestä Wikipedia-artikkelista. Artikkelia oli yritetty tehdä jo vuonna 2014, mutta se oli poistettu silloin tekijänoikeusrikkomuksen vuoksi. The Guardianin jutusta saattoi kuitenkin saada sellaisen käsityksen, ettei Stricklandia pidetty tarpeeksi merkittävänä Wikipediaan ennen Nobel-palkintoa.

Kukin päättää itse, mistä aiheista kirjoittaa Wikipediaan ja siitä, ettei esimerkiksi jollain merkittävällä henkilöllä ole vielä Wikipedia-artikkelia ei voi oikein syyttää ketään yksittäistä henkilöä: mikset sinä (tai miksei kukaan) ole kirjoittanut hänestä? Asiaan voidaan kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi järjestämällä muokkauskilpailuja, joissa tuotetaan yhdessä puuttuvaa sisältöä. Wikipedian henkilöartikkeleista 17% käsittelee naisia ja kun melkein sama määrä muokkaajista, 16 %, on naisia, voisi kuvitella, että näillä asioilla on selvä yhteys. Luulen, että asiaan vaikuttaa paljon myös yhteiskunnan miehinen kulttuuri. Kun sinua pyydetään tekemään lista jonkin alan asiantuntijoista, siitä voi tulla hyvin miehinen, ellet kiinnitä asiaan tietoisesti huomiota. Jos et usko, niin kokeile ja pyydä tuttaviasi luettelemaan eri alan ammattilaisia! Naisiin liittyvillä kilpailuilla esimerkiksi Norjassa aktiivisten wikipedistien asennetta on jo muutettu: “Tehdään ensin artikkelit naisjalkapalloilijoista ja miehistä vasta heidän jälkeensä”, he saattavat nyt todeta.

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää