Elävää museota YouTubessa

Tämä artikkeli on julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä alunperin 19.10.2016

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti

YouTube on muutamassa vuodessa muuttunut paljon. Vuonna 2005 perustetun palvelun ensimmäisessä videossa kuvataan eläintarhan norsuja San Diegossa. Kuvatekstin mukaan kyseisen videon taustalla soi muuten Daruden Sandstorm!

Ensimmäinen suomalainen video taas oli Lievestuoreen työväentalolla kuvattu konserttitaltiointi, jossa Turpo-yhtye esittää kappaleen nimeltä Kohtaus nro 8. Videot olivat enteellisiä: pitkän aikaa YouTube tunnettiin nimenomaan eläin- ja musiikkivideoista.

Suomen ensimmäiset vlogit perustettiin vuonna 2013 ja ensimmäisten vloggaajien joukossa oli Eetu Eeddspeaks Pesonen, jonka kanssa pidin viime viikolla YouTube-koulutuksen museoille. Hän kertoi, että vielä vuonna 2012 YouTube oli lähinnä muistojen arkisto, jonne mentiin etsimään vaikka jotain tiettyä urheilutapahtumaa. Hän innostui vloggaamisesta saatuaan kanavalleen ensimmäisen viikon aikana 20 tilaajaa. Määrä on enemmän, kuin mitä monella museokanavalla vielä tänäkään päivänä on!

Suosituimmat suomalaiset vloggaajat ovat enimmäkseen hyvin nuoria, teinejä tai parikymppisiä ja heidän katsojansa vielä heitäkin nuorempia. Museoammattilaiset kyselivätkin Eetulta, onko YouTube oikea paikka, jos nuorten sijaan tavoitellaan vähän varttuneempia ihmisiä. Eetu kehotti ihmisiä rohkaistumaan sisällöntuotantoon: katsojien ikähaarukka ei nouse, jos vlogien sisältö on suunnattu lähinnä teineille. Ruotsissa Libero sponsoroi YouTube-kanavaa Gravid vecka för vecka, jossa ruotsalaiset naiset kertovat lastensa odotusajasta. Siitä yleisö sai jatkoajatuksen: mitä jos perustaisi kanavan, jossa kerrotaan vaihdevuosista. Mahtava idea!

Vlogien lisäksi YouTubesta katsotaan toki paljon muitakin videoita. Monet museot tekevät nykyään näyttelyistään videoesitteitä, joita on helppo jakaa somessa tai upottaa nettisivuille. Toisissa videoissa taas näytetään nopeutettuna, miten näyttely on koottu. Myös haastattelut ovat suosittua sisältöä. Urheilumuseon katsotuimmassa videossa museon johtaja Pekka Honkanen muistelee Paavo Nurmen uraa. Videosta paljastuu esimerkiksi se, että poliisi melkein esti olympiasoihdun kantamisen! Museoista löytyykin paljon hienoja tarinoita, jotka voisi YouTuben avulla saattaa koko kansan ulottuville.

Katsottuani videoita kymmeniltä museokanavilta löysin oman suosikkini Raahesta. Siellä tehtiin viime vuonna kansainväliseen Museum Dance Off -haasteeseen liittyvä tanssivideo, jossa vieraillaan kaupungin eri museoissa. Video on hyvin hulvaton ja se rohkaisee toivottavasti muitakin YouTuben haltuunotossa: asiantuntijankaan ei tarvitse ottaa itseään turhan vakavasti.

Ps. Katso myös koulutuspäivästäni tekemäni My Day -video ja ote koulutusmatskusta.

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää