Wikipedia-artikkelit

Piilotetun aarteen Johanna Janhonen on päivittänyt vuodesta 2010 satoja Wikipedia-artikkeleja toimeksiannosta ja tehnyt yli 14 000 päivitystä.

Johannalla on siis paljon kokemusta siitä, miten Wikipediaa kannattaa muokata ja hän voi paitsi muokata teihinkin liittyviä sivuja myös vetää työpajoja, joissa hän opettaa teille Wikipedia-päivityksen salat.

Piilotetun aarteen Wikipedia-tuotteet

Piilotettu aarre tarjoaa Wikipediaan liittyen

Tutustu Johannan Wikipedia-päivityksiin.

Johanna sai englanninkielisessä Wikipediassa kesällä 2018 tunnustuksen, barnstarin, perusteluna se, miten tarkasti Johannan noudattaa Wikipedian piilomainontaan liittyviä sääntöjä. Kuten Chetsford perusteluissaan totesi, tämä on kaupallisten päivittäjien joukossa valitettavan harvinaista.

Kuuntele, kun William Beutler ja Johanna Janhonen kertoivat Disambiguation – podcastissa elokuussa 2020 Wikipedia-ilmiöistä lehtiin usein kirjoittaville Stephen Harrisonille & Omer Benjakobille Wikipedian tilauspäivitysten eettisyydestä.

Miksi näkyvyys Wikipediassa on tärkeää?

Wikipedia-liike teki tietosanakirjaliiketoiminnasta kannattamatonta ja tänä päivänä Wikipedia onkin ainoa ajantasainen suomenkielinen tietosanakirja. Se kuuluu myös, kuukaudesta vähän riippuen Suomen 5. tai 6. suosituimpien nettisivujen joukkoon. Myös Google arvostaa Wikipedia-sisältöä ja nostaa ne usein ensimmäisten hakutulosten joukkoon, mikä nostaa myös yrityksen uskottavuutta ja löydettävyyttä.Osa Piilotetun aarteen asiakkaista onkin kertonut, että Wikipedia tuo eniten liikennettä heidän verkkosivuilleen. 

1. Wikipediaa pidetään puolueettomana alustana ja siihen luotetaan:

2. Wikipedia-näkyvyys generoi lisää näkyvyttä. Kiireiset toimittajat käyttävät Wikipediaa taustatietojen hakemiseen, mutta myös tutkijat hyödyntävät sitä.

 

A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on

3. Wikipediaa käytetään päätöstenteon tukena

Johanna Janhonen & Wikipedia

Johanna perusti oman Wikipedia-käyttäjätunnuksen vuonna 2009. Vuoteen 2018 mennessä hän on päivittänyt satoja artikkeleita ja luonut yli sata uutta artikkelia. Wikipedia-inspriaation hän sai vuonna 2010 Gdanskissa järjestetyssä Wikimania-konferenssissa. Loppuvuonna 2013 Johanna liittyi Wikimedia Suomi ry:hyn ja kuului sen hallitukseen vuosina 2014-2016, kunnes jättäytyi pois ajankäytöllisistä syistä.

Hallitustyöskentelyn ohessa hän on loi verkostoja muiden maiden Wikimedia-liikkeen aktiiveihin ja osallistui mm. huhtikuussa 2014 Berliinissä Wikimedia-seminaariin ja elokuussa 2014 Lontoon Wikimaniassa. Wikimanian yhteydessä hän osallistui myös Wikimedia UK:n järjestämään Wikimedia-kouluttajien koulutukseen ja Wikimedia-hallituskoulutukseen. Wikimaniassa hän kuvasi paljon wiki-aiheisia haastatteluja YouTube-kanavalleen.

Kuka Wikipediaa yleensä päivittää?

Wikipediaan tuotetaan sisältöä yhteisöllisesti, mutta sisällöntuottajia on vain murto-osa kaikista Wikipedian lukijoista. Alla olevassa videossa esiintyvä James on hyvin tyypillinen muokkaaja: nuori mies, joka käyttää vapaa-aikaansa kirjoittamalla omista mielenkiinnonkohteistaan.

Wikipedia on maailman suurimpia vapaaehtoisprojekteja

Wikipedian kunnianhimoinen tavoite on tarjota kaikille maailman ihmisille tietosanakirja näiden omalla kielellään. Vuonna 2010 ensi-iltansa saaneessa Truth in numbers? – elokuvassa näytetään, kuinka Jimmy vie cd-levyille poltettuja Wikipedioita kehittyvien maiden kouluihin – Wikipediaa voi siis käyttää myös ilman internet-yhteyttä. Joissakin kehittyvissä maissa operaattorit ovat lähteneet mukaan myös Wikipedia Zero -hankkeeseen, jossa Wikipediaa saa käyttää ilmaiseksi kännykän kautta, mikä tuo ihmiskunnan tiedon vaikkapa niiden koululaisten ulottuville, joilla ei ole varaa koulukirjoihin.

Idea Wikipediaan syntyi, kun Jimmy Wales oli tutustunut 1990-luvulla Ward Cunninghamin kehittämään wikikonseptiin. Voisikohan wikillä tehdä yhteisöllisen tietosanakirjankin? Yhden epäonnistuneen tietosanarkijaprojektin (Nupedia) jälkeen Jimmy avasi työntekijänsä Larry Sangerin kanssa Wikipedian 15.1.2001 ja loppu on historiaa. Suomenkielinen Wikipedia avattiin seuraavana vuonna artikkelilla Kaskinen.