Löytöretkiä kesäisessä (Keski-)Suomessa

Tämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 9.5.2018.

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti

Ihanaa, kesä on melkein ovella jo! Neljän viikon kesäloma hujahtaa ohi hyvin äkkiä, mutta onneksi kesästä voi nauttia myös viikonloppuisin. Viikonlopun minilomalla ei kannata tuhlata aikaa matkustamiseen – esimerkiksi yhä useampi helsinkiläinen yöpyy viikonloppuisin kotikaupunkinsa hotelleissa. Pariskunnat haluavat irtautua arjesta: kun lapset ovat hoidossa voi nauttia vaikka hienoista maisemista, rauhallisista aamuista ja hyvistä aterioista. Lähimatkailu vetää myös Keski-Suomessa, jossa vuosittaisista noin miljoonasta yöpymisvuorokaudesta peräti 85% on kotimaan matkailijoita. Ensi viikolla heitä houkutellaan Keski-Suomeen uudella tavalla. Television Amazing Race -kilpailusta vaikutteita saaneessa Amazing Keski-Suomi -kilpailussa on mukana viisi joukkuetta, joiden johtajiksi on valittu aktiivisia somettajia.

Jyväskyläläinen matkabloggaaja Hetamentaries jakaa blogissaan myös keskisuomalaisia matkailuvinkkejä. Hän on käynyt Laukaan Hitonhaudalla, Jyväskylästä hän suosittelee Teeleidiä, talvista kävelyretkeä Jyväsjärvellä ja uutta The Local -hostellia.

 

Earlier this week we ventured to Laukaa in Central Finland to see Hitonhauta, an amazing ravine (learned a new word today!). In Hitonhauta the waterfall freezes on the sides of the ravine and the icicles look down on you whilst you walk in the gorge. Aiemmin tällä viikolla seikkailimme Laukaan Hitonhaudassa. Hitonhauta on uskomaton rotko Keski- Suomessa. Rotkon vesiputous jäätyy sen seinämiin talvisin ja isot jääpuikot tuijottavatkin alas kävelijöihin. #visitfinland #visitcentralfinland #visitlaukaa #visitjyväskylä #ourfinland #finland #suomiretki #suomi #vaellus #vaeltaminen #päiväretki #jää #ice #ravine #rotko #naturephotography #luontokuvaus #suojelualue #hitonhauta #hitonhautalaukaa #discoverfinland #kotimaanmatkailu #hetamentaries #travelblogger #travelphotograph #matkabloggaaja #matkablogi #travelblog

A post shared by Hetamentaries by Heta (@hetamentaries) on


Hyvinvoinnista useimmiten bloggaava Mansikkapilvi osallistui viime kesänä ensimmäistä kertaa Jyväskylän satama-alueella järjestettyihin Suomipopfestivaaleihin. “Näille festivaaleille voi huoletta laittaa jalkaan korolliset kengät ja se jos mikä oli outoa”, hän totesi vertaillessaan kokemusta aiempiin festarimuistoihinsa.  

Lanttimatkat-YouTube-kanavalta ei löydy vielä Keski-Suomi-aiheisia videoita, mutta edullisia matkoja ympäri maailmaa tekevät Lotta ja Antti ovat käyneet retkeilemässä muun muassa Helvetinkolulla ja Nuuksiossa. Tampereelta he esittelivät muun muassa paikallisen teollisuusmiehen 1930-luvulla Epilään rakennuttaman kylpylän rauniot.  

Kisassa on mukana myös Retkipaikan perustaja Antti Huttunen. Antin visioima ulkoilu- ja retkeilypalvelu on perustettu keväällä 2012 ja siellä on nykyään satakunta sisällöntuottajaa ja miljoona käyttäjää. Sivustolle on listattu muun muassa Jyväskylän 5 parasta näköalapaikkaa: Kanavuoren kalliot, Muuratsalon Paljaspää, Laajavuori, Vaarunvuoret ja tietysti Harju.

Antti Huttunen puhui CMADFI-tapahtumassa tammikuussa 2018  

Myös Keski-Suomen haastejoukkueen johtaja Minna Jakosuo viihtyy luonnossa. Vaellusoppaan blogi on nimeltään Kuukausi yksin erämaassa ja hänen suosikkipaikanssa Keski-Suomessa on Päijänne.

Kilpailun reitti on salaisuus, mutta kilpailijoista päätellen reitille osuu luontokohteita. Kisaa voi seurata osallistujien somekanavien lisäksi amazingkeskisuomi.fi-sivustolta ja minä odotan innolla sitä, millaisia uusia lähimatkailukohteita kisa esitteleekään.

Antoisia kesäretkiä sinullekin!

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää