9 asiaa, jotka Roihu opetti

Tämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 24.8.2016.

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti

Terveisiä heinäkuussa Evolla järjestetyltä partioleiri Roihulta! Se oli kaikkien aikojen suurin partiotapahtuma Suomessa ja opin siellä monta asiaa.

1. Partio on hyvin monipuolinen harrastus. Sen avulla voi oppia erilaisia taitoja askartelusta johtamiseen. Leirillä voi saada kielikylvyn tai osallistua saunaseminaariin, nähdä Sannin keikan, rakentaa puumajan, suppailla tai opetella asiakaspalvelua.

2. Partioleirit ovat eri maissa erilaisia. Ulkolaisia vieraitamme hämmästytti se, että yövyimme pellon sijaan metsässä. Kun heille kertoi jokamiehenoikeuksista, he eivät olleet uskoa korviaan.

3. Partio on koko perheen harrastus, johon halutaan käyttää aikaa ja rahaakin. Eräs äiti päivitteli, että “Taidan olla vähän sairas, kun maksan itseni kipeäksi siitä, että tulen viikoksi huoltamaan bajamajoja”. Ilman vapaaehtoisia tapahtumasta tulisikin niin kallis, ettei suurimmalla osalla olisi siihen enää varaa. Leiriä rakennettiin (ja purettiin) hartaudella, kuukaudenkaan pesti ei ollut tavaton. Leirinjohtajat taas olivat käyttäneet leirin suunnitteluun jopa vuosia.

4. Vapaaehtoistyöntekijöitä voi palkita erilaisilla tavoilla. Me saimme työstämme paitsi uusia kokemuksia myös hemmottelua, jaossa oli mm. jäätelöä, saapasjalkakylpyjä, lettikampauksia ja ämpäreitä. Pysyvän merkinnän osallistumisestaan saa Open Badge -palveluun, jonne voi kerätä muitakin merkkejä, ja hyödyntää niitä vaikka opiskelu- tai työpaikan haussa.

openbadge

5. Edes partion puheenjohtaja ei ole turvassa leirijäyniltä. Anna Musterhjelm ihmetteli, miksi häntä haluttiin kätellä joka paikassa: vessajonossa, paljussa ja riippukeinussa. Sitten hän näki ilmoituksen, jossa luvattiin, että joka sadas häntä kätellyt voittaa jotain.

 

Jaahas. Vessajonossa, paljussa ja riippukeinussa kättelijöille löytyi selitys. #roihu2016

A photo posted by Anna Munsterhjelm (@annamunsterhjelm) on

6. Lapset tykkäävät yhä kirjoista. Perheleirissä oli kirjasto, jonne lapset usein karkasivat lukemaan, pelaamaan ja piirtämään. Kun sähkö ja verkko olivat vähän kortilla, myös perinteiset kirjat ja sarjakuvat upposivat hyvin lapsiin.

7. Jos allergiat voi kertoa neljällä sanalla, sopivan ruuan löytäminen on aika helppoa. Roihun ruuat tilattiin valmiina kolmesta eri paikasta ja etenkin erityisruuan kuljetuksia keskuskeittiöstä joutui välillä odottamaan. Jonossa opin, miten vaikeita allergioita ihmisillä voi olla.

8. Tiedotus on vaikeaa. Vaikka lähettäisi miten paljon ennakkotietoa miten monessa välineessä, niin aina joku unohtaa, ymmärtää väärin tai jättää viestit lukematta. Kun tilanteet muuttuivat, esimerkiksi suihkusta loppui lämmin vesi, suusta suuhun -tiedotus toimi parhaiten.

9. Nettisivuille on vaikea saada kävijöitä, jos ei ole sosiaalista mediaa vetoapuna, tai kun kävijöiltä loppuu akut!

Someasiantuntija Johanna Janhonen päivitti Roihulla Tiimikilpailun nettisivuja.

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää