Eläimistä somejulkkiksia

Tämä kolumni on julkaistu alunerin Suur-Jyväskylän Lehdessä 5.10.2016.

johanna_janhonen_suur_jyvaskylan_lehti

Someasiantuntijana minua pyydetään ottamaan kantaa ties mihinkin someilmiöön, belfieistä poliitikkojen tempauksiin, Facebook-kaverien keräilystä jäälinnojen suosioon. Elokuussa eräs toimittaja soitti ja kertoi espoolaisesta koirasta, jolla on tuhansia seuraajia Instagramissa. Hän kysyi johdattelevasti: eikö tämä mene jo vähän “liian pitkälle”. Yllätin toimittajan toteamalla, että minusta koiratilit ovat somea parhaimmillaan. Mitä ihmettä sillä sitten tarkoitin?

Siinä missä Facebookissa jaetut uutiset ja linkit ovat monesti ahdistavia, Instagram on useimmiten hyvän mielen paikka. Siellä jaetaan elämän parhaita paloja, kauniita ruoka-annoksia, kukka-asetelmia tai kuvia matkoilta. Ihmiset pitävät kuvapäiväkirjaa, jota selailemalla voi parantaa nopeasti mielialaansa – voi, olipas minulla kesällä monta ihanaa hetkeä ja retkeä. Mitähän sitä seuraavaksi vapaapäiväksi keksisi?

Harva meistä kuitenkaan on niin kiinnostava, että saisi omalle elämälleen tuhansia seuraajia. Syy on ymmärrettävä: miksi seuraisimme tilejä, jotka ovat täynnä meille vieraita ihmisiä ja paikkoja, asioita, jotka eivät meitä oikeastaan kiinnosta? Jos siis haluat Instagramista henkilökohtaisen kuvapäiväkirjan sijaan paikan, jossa jaat omaa intohimoasi tuhansien muiden harrastajien kanssa, avaa teemalle ihan oma tili. Alkuvuodesta lähtien Instagramissa on entistä helpompi liikkua eri tilien välillä. Jos pyhität yhden Instagram-tilin esimerkiksi koirallesi ja toisen tilin omille kuulumillesi, moni on asiasta salaa hyvillään. Tuttavasi, jotka saavat näppylöitä pelkistä koiran kuvista, voivat nyt jättää koirakuvasi helposti väliin. Koirastasi kiinnostuneet ihmiset taas voivat sivuuttaa loputtomat lounaskuvasi ja keskeneräiset käsityösi – ellei sitten tilillä seikkaileva koira ole päässyt niiden kimppuun.

Jos haluat suositun koiratilin, tarvitset hyvien koirakuvien lisäksi muutakin: etsi suositut kansainväliset #avainsanat, mieti tilin nimi ja kuvausteksti (englanniksi vai vaikkapa venäjäksi, joka on Yhdysvaltojen jälkeen Instagramin suurin maa). Kuvat voivat olla välillä liikuttavia, välillä hauskoja ja kuvateksteissä voit kertoa tarinoita kuvien takaa. Julkaisutahti kannattaa pitää maltillisena – jos lataat kymmeniä kuvia päivässä, saatat pelästyttää pois jopa koiraihmiset. Harrastukselle omistettu Instagram-tili voi tehdä harrastuksestasi astetta hauskemman, parantaa kielitaitoasi ja tuoda sinulle uusia tuttavia ympäri maailman.

PS. Jos haluat nähdä Espoon lahjan corgimaailmalle, etsi @corgi_foxy.

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää