Meistäkö Wikipedia-artikkeli -pika-analyysi

69,03 

Meistäkö Wikipedia-artikkeli -pika-analyysi 

Haluatko tietää, onko teidän organisaationne tai tuotteenne tai projektinne oman Wikipedia-artikelin arvoisia. Pyydä Johannaa arvioimaan tilanne.  Saat analyysin viimeistään kolmen arkipäivän kuluessa tilauksestasi.

Kuvaus

Wikipedia on yksi maailman suosituimpia sivustoja ja sinne tuotettuihin sisältöihin törmää vaikkapa Googlen etusivulla, Sirissä tai Facebookissa. Wikipedia-artikkeleita lainaavat niin toimittajat kuin opiskelijatkin ja ihmiset käyttävät sieltä löydettyjä tietoja tehdessään isojakin päätöksiä hankinnoista, opiskeluista, muutoista ja työpaikoista. Haluaisitko, että teidänkin organisaatiostanne tai tuotteestanne kerrottaisiin siellä? Mutta hei, eihän Wikipedia ole mikään yritysluettelo, jonne kirjoitetaan tuosta noin vain mistä tahansa yrityksestä, vaan ensin pitää selvittää, oletteko te Wikipedia-artikkelin arvoisia.

Mikä sitten on wikimerkittävää? Näin se on suomenkielisessä Wikipediassa määritelty:

  • Mikäli aihetta on käsitelty huomattavan laajasti aiheesta riippumattomissa luotettavissa lähteissä, sitä voidaan pitää merkittävänä.
    • ”Käsitelty huomattavan laajasti” tarkoittaa, että lähteet käsittelevät aihetta suoraan ja tarkasti eikä tiedon erottelemiseksi tarvita uutta tutkimusta. Aiheen ei tarvitse olla käsittelyn pääkohde, mutta sivuhuomautus ei riitä käsittelyn laajuudeksi.
    • ”Aiheesta riippumattomissa” tarkoittaa, että aiheeseen sidoksissa olevien tahojen tuottama aineisto ei ole pätevä lähde merkittävyyden arvioimiselle. Tällaista aineistoa ovat muun muassa mainokset ja markkinointi, kohteen itsensä julkaisema materiaali, omaelämäkerrat, kotisivut ja lehdistötiedotteet.
    • ”Luotettavissa” tarkoittaa, että lähteiltä edellytetään toimituksellista uskottavuutta, jotta ne voivat tarjota tarkistettavissa olevaa tietoa aiheen merkittävyydestä. Aihetta käsittelevien lähteiden saatavuus on hyvä testi aiheen merkittävyydelle.
    • ”Lähteissä” tarkoittaa, että ulkopuoliset lähteet antavat parhaat vakuudet aiheen merkittävyydestä. Tarvittavien luotettavien lähteiden määrä ja luonne vaihtelee riippuen käsittelyn laajuudesta ja lähteiden laadusta. Useamman lähteen käyttö on yleisesti toivottavaa.
    • ”Voidaan pitää” tarkoittaa, että aiheen saama kate antaa merkittävyydelle arvioimisen lähtökohdan, ei taetta.

Jos ylläoleva ohje herätti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, pyydä Johannaa arvioimaan teidän wikimerkittävyytenne. Pika-analyysi valmistuu kolmen arkipäivän kuluessa sen tilaamisesta. Muista antaa listätietoa organisaatiostanne tilauksen yhteydessä, eli omat perustelusi siitä, miksi te olette merkittäviä. Jos teillä on jo ollut Wikipedia-artikkeli, joka on poistettu epämerkittävänä, kerro siitäkin.