Ilmastoystävälinen Wikimania
Tämä kolumni on julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä 28.8.2019
Olin mukana tässä kuussa Tukholmassa järjestetyn Pohjoismaiden ensimmäisen Wikimanian järjestelyissä. Se kokoaa kerran vuodessa yhteen Wikipedia-päivittäjät ja muut Wikimedia-säätiön projektien vapaaehtoiset ja niitä hyödyntävät asiantuntijat ympäri maailman. 16 kertaa järjestetty viisipäiväinen seminaari oli toisellakin tavalla historiallinen:
se oli ensimmäinen hiilineutraali Wikimania
mikä sopi hienosti tapahtuman teemaan: siihen, miten Wikimedia-yhteisö voi auttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Vuonna 2015 lanseeratuista tavoitteista käytetään usein lyhennettä SDG (Sustainable Development Goals).
Tapahtuman sponsori Terrapass arvioi tuhannen hengen tapahtumamme hiilijalanjäljeksi 600 tonnia, josta reilut 500 tonnia aiheutui lentomatkoista. Ennen tapahtumaa kerroimme vaihtoehtoisista matkustustavoista ja monet eurooppalaiset tulivatkin paikalle bussilla, junalla, laivalla tai kimppakyydillä. Matkaseuraa saattoi kysellä Wikimanian ryhmistä Telegramista, Facebookista tai Skjutsgruppen-sovelluksesta, jota voi käyttää myös Suomessa. Lentojen jälkeen suurimpia kuormittajia olivat osallistujien hotelliyöpymiset (40 tonnia) ja aamupalat (9 tonnia).
Hiilijalanjäljen neutralisointi maksoi tapahtumalle noin 6200 euroa, eli noin 6 euroa osallistujaa kohden. Rahat käytetään muun muassa tuulivoimaan ja puiden istutukseen. Wikimania-tapahtuma osti siis meille puhtaan omatunnon nauttiessamme ympäri maailmaa saapuneiden kollegoiden seurasta. Vastaavaa palvelua tarjoaa muuten laukaalainen C02Esto.
#wikimania2019 was such a great party with all of you! @eriksbergsfoto CC-BY-SA 4.0#wikimania #eriksbergsfoto pic.twitter.com/sNOBlghNXM
— Wikimania (@Wikimania) September 3, 2019
Tapahtuma oli monella muullakin tavalla ilmastoystävällinen. Sen sijaan, että osallistujille olisi jaettu kasapäin papereita, käytimme tapahtumawikiä, josta löytyi muun muassa ohjelma ja yliopiston kartta. Kävijöitä ohjattiin myös kädestä pitäen suunnistamaan neljässä eri rakennuksessa. Some- ja videotiimien ansiosta tapahtumaa saattoi seurata etänä reaaliajassa, taltioita voi katsella myös tapahtuman jälkeen. Se helpotti myös valinnanvaikeutta – ohjelmassa oli yli 250 eri sessiota! Virallisten esitysten lisäksi jaoimme somessa myös hapansilakan maistajaiset. Ruoat söimme oikeilta lautasilta, oikeilla aterimilla, minkä jälkeen kierrätimme roskat asianmukaisesti, mikä oli monelle uutta. Osallistujat saivat myös metalliset vesipullot ja ohjeen täyttää ne hanavedellä.
Tärkein ilmastoteko taisi kuitenkin olla se, että wikimedistejä valistettiin monella tavalla SDG:eistä. Tämä tieto valuu ennemmin tai myöhemmin myös Wikimedia-projekteihin ja sieltä esimerkiksi Wikipedia-lukijoiden silmiin. Näihin valistustalkoisiin sinäkin olet muuten erittäin tervetullut!