Instagram-lapset
Tämä kolumni on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 12.4.2017
Vähän aikaa sitten eräs tuttavani pyysi apua: “Tyttäreni Instagram-tili on suljettu, mitä voimme tehdä?” Kuultuani, että tytär alle 13-vuotias, vastasin, ettei asialle voi tehdä oikein mitään, sillä se on ikäraja Instagramissa, kuten niin monessa muussakin sosiaalisen median palvelussa. Raja pohjautuu Yhdysvaltojen COPPA-asetukseen (Children’s Online Privacy Protection Act), joka kieltää yrityksiä keräämästä alle 13-vuotiaiden tietoja. Muutaman vuoden sisällä EU on nostamassa oman ikärajaansa peräti 16 vuoteen. Alaikäisten sometilejä on helppo ilmiantaa ja ilmiantoja tekevät todennäköisesti lapset itse: “Tuo tyyppi on kyllä ärsyttävä, minäpä käräytän hänet!”
Tapaus sai minut kyselemään somessa seuraajiltani, päästäisivätkö he alle 13-vuotiaan lapsensa Instagramiin. Toisten mielestä Instagram on hyvin kiltti some, jonne lapset voi päästää turvallisin mielin, toiset taas ovat nähneet Instagramissa kiusaamista ja sosiaalista peliä, joka ei sovi lapsille. Joillekin yhteiskunnan asettamien sääntöjen seuraaminen on tärkeää. He pohtivat, että jos joku ei välitä somen ikärajoista, voiko hän pitää kiinni muistakaan säännöistä?
Eräs äiti kertoi, että hänen 10-vuotias lapsensa haluaisi kovasti Instagramiin, koska hänen kaverinsakin ovat siellä. Äiti ei ole kuitenkaan innostunut asiasta, sillä hän ei halua taas uutta asiaa, josta tapella, lapsi kun viettää hänen mielestään muutenkin tarpeeksi aikaa kännykkänsä kanssa. Toinen äiti oli perustellut ikärajoja lapselleen sillä, että vaikka hän voikin luottaa siihen, että hänen lapsensa käyttäytyy järkevästi, hän ei luota palvelun muihin käyttäjiin. Kolmas äiti taas oli törmännyt Instagramissa kollektiiviseen kiusaamiseen. Hän ihmetteli, että miten ihmeessä Instagramiin itsestään kuvia laittaneet pikkutytöt kestävät sen, että 200 tyyppiä haukkuu kuvat? Luin myös jenkkinuoresta, joka oli lähtenyt pois Instagramista saatuaan siellä seksiehdotuksia ja muita nuorta mieltä hämmentäviä viestejä. 13-vuotiaalle Instagram-käyttäjälle suosittelen yksityistä käyttäjätiliä, jolle otetaan seuraajaksi vain tuttuja ihmisiä. Yksityisyyden suojaamiseksi tilin voisi perustaa nimimerkillä. Julkaistavista sisällöistä voisi ainakin aluksi keskustella huoltajan kanssa: onko tämä kuva ihan ok? Instagramissa pitää käyttäytyä yhtä asiallisesti kuin muutenkin, tai kenties vieläkin asiallisemmin – somessa kun kaikesta tekemisestä jää todistusaineistoa. Muut käyttäjät eivät ehkä ymmärrä nuorten välistä sanailua, vaan kommentit otetaan ehkä turhankin kirjaimellisesti.
A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on