Lievestuoreen Liisat
Tämä kolumni on julkaistu alunperin
Suur-Jyväskylän Lehdessä 26.6.2019.
“Oletko sinä se Lievestuoreen Liisa?”
minulta on kysytty lukemattomia kertoja viimeisten viidentoista vuoden aikana kertoessani mistä tulen. Minähän se, nyökyttelen mukana, mutta toisia Lievestuoreen naisia kyselyt ärsyttävät, onhan osa heistä saanut vastata kysymykseen jo 70-luvulta lähtien, eikä vanha vitsi jaksa enää naurattaa. Myös Namu-orkesterin kanssa Suomea kiertävä muusikko Jonna Ortju kuuli samaa virttä vuodesta toiseen, kunnes päätti tehdä asialle jotain. Laulaja kun on, hän halusi tietenkin levyttää Irwinin biisin uudestaan.
Irwin Goodmanin säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama laulu käsittelee rakkaustarinan varjossa Lievestuoreen sellutehtaan aiheuttamia ympäristöhaittoja. Salmi sai idean kuplettiinsa keväällä 1971 luettuaan Helsingin Sanomista uutisen sellutehtaan uudelleenavaamisesta. Siltä istumalta hän kirjoitti tekstin ja lähetti sen bussikuskin mukana Mikkelissä keikkailevalle Goodmanille. Goodman taas lähetti sävellyksensä jo seuraavalla linja-autolla takaisin Helsinkiin ja yön aikana Markku Johansson sovitti kappaleen, jotta se olisi valmis seuraavan päivän levytystä varten. Single ilmestyi vain viikko sen jälkeen, kun Hesarin uutinen oli julkaistu. Varsin nopeaa toimintaa siis!
Myös Ortju sai idealleen nopeasti kannatusta pitkin pitäjää. Hänen mielestään biisiin tarvittiin myös Lievestuoretta esittelevä musiikkivideo. Videoprojektiin lähti mukaan yrittäjiä, yhdistyksiä, yksityishenkilöitä, muita yhteistyökumppaneita sekä Laukaan kunta, josta löytyi myös duettopari, Laukaan laulava kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä. Alkuperäisen biisin synnyssä linja-auto toimi huippunopean viestinnän välineenä, mutta tässä uusintaversiossa videon päärooliin nousee antiikkisen lättähattujunan rinnalle drone, kauko-ohjattava lentävä kopteri, joka kuvaa ilmasta käsin Liepeen kauniita maisemia.
Toivon, että video on enne, joka tuo junat taas osaksi kylämme elämää. Siinä missä Helsinkiin halutaan tunnin junia, Keski-Suomessa olisi tilausta varttitunnin tai puolentunnin paikallisjunille tai kiskobusseille, jotka lisäisivät maaseudun elinvoimaa ja auttaisivat myös ilmastotalkoissa. Kukahan tekisi “ortjut” ja lähtisi asiaa ajamaan?
Mutta se, mitä Lievestuoreelta yhä löytyy, on yhteisöllisyys ja (hullun)rohkeus ottaa uusia haasteita vastaan. Kylällä järjestetään esimerkiksi monenlaisia tapahtumia urheilun ja kulttuurin parissa, tervetuloa tutustumaan! Älä pelkää, ei se Koivusuon lipeälampi enää haise!
PS. Jos kaipaat lättähattukokemusta, niin heinäkuun lopussa Jyväskylästä (ja Lievestuoreelta) voi matkata sellaisella ainakin Hankasalmen aseman Kihveli soikoon -tapahtumaan.
PS2. Faktoja kolumniin hain Wikipediasta.