Mihin kasvosi vielä päätyvätkään?

Tämä kolumni on julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä marraskuussa 2023.

Selatessani Facebook-virtaa pysähdyin erään kuuluisia komediahahmoja hauskalla tavalla tuotteistaneen yrityksen mainoksen ääreen. Ihailin ideaa, mutta aloin sitten miettiä tuotteiden lupa-asioita. Ei ihmisiä saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman heidän suostumustaan, eihän?

Tämä asia on luultavasti päässyt viime aikoina monelta unohtumaan, kun tekoälyn avulla on mahdollista tuoda kuviin ja videoihin julkisuuden hahmoja tai ääniä. Tom Hanks on pistetty vastoin tahtoaan mainostamaan hammashoitopalveluja ja Stephen Fry kertojaksi historialliseen dokumenttiin.

Yhdysvalloissa näyttelijät ryhtyivätkin lakkoon, kun he kauhistuivat studioiden ideoita esimerkiksi näyttelijöiden skaannaamisesta tekoälyn avulla. Lakon ansiosta syntyi sopimus, jonka mukaan niin kuolleiden herättämiseen filminauhoille kuin elävien ihmisten (tai heidän hymynsä tai silmiensä) kopiointiin tarvitaan jatkossa luvat näyttelijöiltä tai heidän edustajiltaan.

Keväällä Suomen valtasi Käärijä-kuume ja hänen henkilöbrändiään käytettiin hyvin villisti. Warner Music Finlandin linjauksen mukaan artistien nimiä, kappaleiden sanoituksia tai biisejä ei saa kuitenkaan käyttää ilman ennakkoon pyydettyä lupaa esimerkiksi kaupallisen tuotteen markkinoinnissa. Säännöt eivät koske pelkästään artisteja, vaan kenen tahansa tunnistettavissa olevan henkilön kuvan markkinointikäyttöön tarvitaan lupa. Sinulta on voitu pyytää sellaista vaikka ilmoittautuessasi johonkin tapahtumaan.

Avainsana kaupallisessa hyödyntämisessä on tunnistettavuus. Muun muassa Facebook ja Google ovat keränneet vuosien ajan käyttäjiensä palveluihin lataamia kuvia ja voivat nyt hyödyntää niitä omien tekoälypohjaisten palveluidensa kouluttamisessa. Kun ne piirtävät hahmoja hyödyntämällä arkistoistaan löytyviä miljoonia ihmisiä, on mahdotonta enää tunnistaa omaa osuuttaan niistä.

Ilokseni olen huomannut, että tekoälypalvelut osaavat myös toppuutella yli-innokkaita käyttäjiään. Pyydän itse ChatGPT:ltä päivittäin kuvituskuvan listasta, joka sisältää edellisen päivän 25 luetuinta Wikipedia-artikkelia. Tällöin saan muistutuksen, että listassa on “erityisiä nimiä”, jotka eivät sovi työkalun käyttöehtoihin. Tunnistettavien poliitikkojen sijaan saan yleisempiä kuvia vaikka presidentinvaaleista ja urheilijoiden tai muusikoiden sijaan kuviin tuodaan heihin liittyvää esineistöä kuten suksia tai mikrofoneja.


Lainsäädäntö voi laahata tekoälyasioissa perässä, joten suosittelen maalaisjärjen käyttöä. Haluaisitko sinä törmätä kasvoihisi esimerkiksi apteekin hyllyssä?

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää