Onko kaikista asioista pakko olla mielipide?

Tämä kolumni on julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä elokuussa 2022.

Mitä mieltä olet ilmastokriisistä, Marinista, Natosta, napapaidoista tai sormipaneeleista? Entä mitä ajattelet mielipidevaikuttajista – tai itse mielipiteistä? Kun kysyin Googlelta, mikä mielipide oikeastaan on, se tarjosi lähteetöntä lainausta Wikipediasta: “yksilön subjektiivinen näkemys jostain asiasta.” Määritelmän on tähän muotoon muotoillut vuonna 2015 Wikipedia-käyttäjä, jonka nimimerkki on Usp. Emme tiedä hänestä tai monesta muustakaan wikipedististä juuri mitään, mutta se, mistä asioista he kirjoittavat ja jättävät kirjoittamatta Wikipediaan vaikuttaa meihin Wikipedian, Googlen, Alexan, Sirin ja monen muunkin välineen kautta. Wikipediaa voisi verrata mediaan: se ei vaikuta mielipiteisiimme vaan siihen, mistä asioista meillä ylipäätään on mielipide.

Viime aikojen keskustelut mediassa ja somessa ovat ahdistaneet minua – pitäisikö minulla olla yksinkertainen mielipide monimutkaisesta asiasta, johon liittyy paljon asioita, joista en tiedä mitään? Pitääkö minun käyttää aikaani muodostaakseni mielipiteitä kaiken maailman asioista vai töräyttää vain rohkeasti eetteriin ensimmäinen ajatus, joka mieleeni tulee? Asia tuli eteeni, kun MTV:n toimittaja kysyi mielipidettäni Marin-videoista, joita en ollut nähnyt. Pari muuta toimittajaa kyseli Wikipediaan liittyvistä mielipiteistäni: Onko siellä paljon valetietoa? “No luultavasti valetietoakin on, mutta koska en ole kaikkia yli puolta miljoonaa artikkelia lukenut, en tiedä missä ja kuinka paljon sitä esiintyy. Siksi olisi mahtavaa, jos asiantuntijat lukisivat omaan tietämykseensä liittyviä artikkeleita ja kertoisivat niiden puutteista”, vastasin.


Mielipideotsikon alla sopii pohtia sitä, mihin mielipiteitä ylipäätään tarvitaan. Mielipiteisiimme vaikuttavat esimerkiksi kasvatus, ystävät, koulu, mainonta ja kulttuuri. Ne ovat usein tunne- ja arvopohjaisia ajatuskehikkoja, jotka auttavat meitä tekemään päätöksiä. “Musta on aina varma valinta” -ajatus nopeuttaa valintoja vaatekaupassa ja vaatekaapilla. “Sukumme on aina äänestänyt SDP:tä” tekee äänestämisestä helpompaa. “Yksittäisen ihmisen valinnat eivät vaikuta ilmastokriisiin” vapauttaa syyllisyydestä. Osa mielipiteistämme on arkimielipiteitä, jotka voivat perustua vaikka uskomuksiin, osa taas tietoon nojaavia perusteltuja mielipiteitä.

Asiaa pohdittuani allekirjoitan viime vuonna julkaistun Poised-artikkelin ydinsanoman: “Monesti järjellisintä on olla muodostamatta mielipidettä ollenkaan, jos siihen ei ole edellytyksiä.” Kelpaisiko tämä ajatus myös sinun mielipiteeksesi?

Ps. Tätä kolumnia valmistellessani kirjoitin uudestaan Wikipedia-artikkelin mielipiteestä. Jos olet sen sisällöstä eri mieltä, tiedät mitä tehdä!

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää