Siinä sitä jotakin on!

Tämä kolumni on julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä marraskuussa 2021.

Vuonna 2018 kuolleesta Avicii-artistista eli Tim Berlingistä julkaistiin viime viikolla kirja. Helsingin Sanomien mukaan siinä kerrotaan, miten Berling ahdistui, kun hänen ulkonäköään kommentoitiin Twitterissä ja kun hänen musiikkivideonsa oli saanut vasta 7 miljoonaa katselukertaa.

Sosiaalinen media aiheuttaa paineita muillekin kuin julkisuuden henkilöille. Tämä on tuttua erityisesti nuorille, joista puolet kärsi somen aiheuttamista ulkonäköpaineista jo vuonna 2015. Doven teettämän tutkimuksen mukaan somen vaikutus oli suurempi kuin mainonnassa esiintyneiden julkkisten, mallien tai reaalimaailman ystävien, seurustelukumppanin tai perheen vaikutus. Tyytymättömyys omaan ulkonäköön kasvoi iän mukana, eli siinä missä 12-15-vuotiaista 75 % oli säännöllisesti tyytymätön ulkonäköönsä, 16-19-vuotiailla osuus oli jo 93 prosenttia.

Ei ole kuitenkaan harvinaista, että ihan tavalliset perheenäiditkin kerjäävät huomiota ulkonäöllään esiintymällä somekuvissa provosoivin ilmein ja asennoin, puolipukeissa tai hemaisevin asustein. Gösta Sundqvist lauloi miestenlehdessä pyllistäneestä Kyllikistä, mutta nykyään yhä useampi esittelee kurvejaan ilmaiseksi somessa, jonne herutus- ja pyllimiskuvat ovat aikaa sitten valuneet.

Brandsome-palvelun mukaan 5. seuratuin suomalainen henkilö Instagramissa on Nude Yoga Girl, joka esiintyy kaikissa kuvissaan nimensä mukaisesti jooga-asennossa ja alasti. Myös Instagramin kaksi seuratuinta suomalaista henkilöä, Joalin Loukamaa ja Helly Luv, esittelevät parhaita puoliaan varsin estoitta.

Syykuussa David ja Victoria Beckhamin vanhin poika Brooklyn Beckman kohautti julkaisemalla somessa videon, jossa hän suutelee intohimoisesti naisystäväänsä. Miksi ihmeessä haluaisimme nähdä teidän muhinoivan, joku seuraaja ihmetteli. Mutta mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Eräs nuorisotyöntekijä kertoi, että jopa osa alakoululaisista pelaa nykyään totuus vai tehtävä -peliä netissä. Pelissä mietitään esimerkiksi seksiasentojen parhautta ja yllytetään osallistujia viuhahtelemaan.

Kun somessa on nähty jo melkein kaikki, huomionhakuiset ihmiset ylittävät yhä uusia rajoja. Netissä jaettu seksikäs kuva voi alkaa kaduttaa hyvinkin pian, mutta eihän sitä poistettua enää saa. Kuva on voinut jättää pysyviä muistijälkiä seuraajien mieleen, ja ehkä joku on tulostanut tai kuvakaapannut sen itselleen muistoksi. Kuvia valitessasi voisitkin miettiä, mitä omat vanhempasi tai lapsesi ajattelevat niitä katsellessaan. Jos arvelet heidän kiusaantuvan, millä perustelet sitä, että sinun pitää siitä huolimatta jakaa kuvat?

Entä luuletko, että tulee vielä aika, jolloin eniten huomiota saakin se, joka jakaa vähiten? Pum-pum!

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää