Tuleeko kaikista tekoälyn käyttäjiä?
Tämä kolumni on julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä lokakuussa 2023.
Hauskin työkalu ikinä, riemuitsi liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara, joka kertoi syyskuun lopussa Procomin webinaarissa ministeriön ChatGPT-kokemuksista. He ottivat sen viestinnän käyttöön toukokuussa, nyt he ovat tekoälyn epävirallisia sanansaattajia julkisella sektorilla. “Käytämme sitä esimerkiksi somepostausten luonnosteluun, tekstien tiivistämiseen ja otsikoiden ideoimiseen. Vaikka emme julkaise tekoälytekstejä ihan sellaisenaan, työmme on nopeutunut huomattavasti. Työstämme on tullut myös hauskempaa – elämässä ei voi olla liikaa iloa.”
Tekoälyä voidaan hyödyntää myös musiikin luontiin. Innokkaimmat saavat vaikka Elviksen esittämään suomalaisia iskelmiä. Mihin perinteisiä muusikoita sitten tarvitaan? Toukokuussa Teoston webinaarissa puhunut tekoälymusiikkiin erikoistunut Valerio Velardo lohdutti, että vaikka tietokone päihitti shakkimestarit jo kauan sitten, laji on nykyään suositumpaa kuin koskaan, ihmiset haluavat nähdä lavalla ihmisiä. Samassa webinaarissa musiikintekijä Jukka Immonen kertoi testailevansa tekoälyä inspiraatiota saadakseen.
Onko tekoälyn kyytiin siis pakko hypätä? Jos käytät digilaitteita, se on ollut osa arkeasi jo pitkään. Se ohjaa esimerkiksi ennakoivaa tekstinsyöttöä, Google-hakuja, Facebook-algoritmeja ja suoratoistopalveluiden suositteluja. Halusit tai et, tekoäly tuodaan osaksi moneen muuhunkin käyttämääsi työkaluun. Vaikka haraisimme vastaan, tekoälyjunaa ei voi pysäyttää. Ehkä olisi siis parasta alkaa tottua ajatukseen tekoälystä työkaverina. Viime viikolla tietokirjailija Immo Salo kertoi Tekniikan akateemisten webinaarissa käyttävänsä tekoälyä tekemään tiivistelmiä niin pitkistä pdf-tiedostoista kuin häntä kiinnostavista ranskankielisistä YouTube-videoistakin. Kaikkien aikojen paras työntekijä, hän iloitsi: osaa kaikkia kieliä ja työskentelee tauotta, parilla kympillä kuukaudessa!
Tekoäly nostaa työn tuottavuutta ja voi siis tehdä hetkessä tuotoksia, joihin sinulla menisi päiviä tai jopa viikkoja. Siinä missä automaatio muutti tehdastyötä, tekoäly tunkeutuu toimistoihin. Jos uusi vaihe pelottaa, kannattaa muistella menneitä. Digikuvaus muutti valokuvausta ja älykännykät arkipäiväistivät sen lopullisesti. Osaamme kuitenkin yhä arvostaa hyviä valokuvia ja olemme valmiita niistä myös maksamaan. Radio tai Spotify eivät tehneet livemuusikoista tarpeettomia, vaan toivat musiikin osaksi arkeamme ja houkuttelevat meitä kokemaan musiikkia välillä myös livenä. Kun asiantuntija ottaa tekoälyn avukseen, hän voi kehittää osaamistaan aivan uudelle tasolle!