Yhteinen tietopankkimme 20 vuotta

Tämä kolumni on julkaistu hieman lyhyempänä Suur-Jyväskylän Lehdessä 4.2.2021.

15 tammikuuta Yhdysvalloissa perustettu Wikipedia täytti 20 vuotta. Wikipediaan on kirjoitettu 55 miljoonaa artikkelia, yli 300 kielellä. Kuukausittain lähes 300 000 ihmistä muokkaa sitä, lukijoita on 1,5 miljardia. Viime vuonna vapaaehtoisvoimin pyörivää sivustoa tuki 7 miljoonaa ihmistä. Heidän joukossaan on tuskin montakaan suomalaista, sillä Suomen Poliisi puuttui Wikipedian rahankeruuseen vuonna 2014, eikä rahaa ole sen koommin suomalaisen Wikipedian käyttäjiltä pyydetty. Se on hieman noloa, onhan suomenkielinen Wikipedia 25. suurin, joulukuussa rikoimme jo puolen miljoonan artikkelin rajan.

Wikipediaa käytetään tiedonhakuun. Viime vuonna suomalaisia kiinnosti muun muassa Yhdysvallat (vuoden 5. luetuin artikkeli), joka oli tapetilla esimerkiksi Donald Trumpin (11.) vuoksi. Viihdepuolta top20-listalla edusti Salattujen elämien (14.) lisäksi The Crown -sarjan myötä nostetta saanut Englannin kuninkaallinen perhe kuningatar Elisabet II (6.) johdolla sekä Vain elämää -sarjan laulajat (Mariska sijalla 7 ja Herra Ylppö sijalla 12). Poikkeusvuonna haimme tietoa myös espanjantaudista (2.), koronaviruksista (4.) ja mustasta surmasta (15). Koronatilanne nosti mielenkiintoa varmasti myös Sanna Marinia (8.) ja Uudenmaan maakuntaa (9.) kohtaan.

Viime vuonna Covid-19-artikkeleita kirjoitettiin yli 7000. Niitä päivitti muun muassa Netha Hussain, joka on muokannut lääketieteellisiä artikkeleita malayayalamiksi, englanniksi ja ruotsiksi jo vuosikymmenen ajan. Muokkaan Wikipediassa lähinnä yritys- ja henkilöartikkeleita, mutta kannoin korteni kekoon, kun minulta pyydettiin apua erään Hussainin päivittämän korona-artikkelin kanssa. Väärää tietoa olisi niin kovin helppo levittää Wikipediassa, mutta kun tiesin, että faktat olivat lääkärin tarkistamia, uskalsin tuoda tiedon suomalaistenkin ulottuville. Wikipedistit ovat merkittäviä, mutta näkymättömiä mielipidevaikuttajia. Se, mitä mistäkin aiheesta kirjoitetaan vaikuttaa Wikipedian lukijoiden, kuten toimittajien, näkemyksiin.

700 henkilöä seurasi Wikipedian 20-vuotissyntymäpäivää reaaliajassa YouTube-lähetyksestä, jossa lyhyitä puheenvuoroja esittivät Wikipedian perustaja Jimmy Walesin lisäksi mm. Wikimedia-säätiön toimitusjohtaja Katherine Maher, säätiön ensimmäinen työntekijä ja vapaaehtoiset ympäri maailmaa. Lämminhenkisissä juhlissa kuulimme Krokotiili Genan syntymäpäivälaulun lisäksi Wikimedia-yhteisön kohokohtia vuosien varrelta ja näimme monia tuttuja kasvoja, erilaisia Wikipedia-kakkuja sekä Maherin itselleen askarteleman juhlahatun. Tilaisuus kasvatti yhteisöllisyyttä: vaikka olemme kaukana toisistamme, jaamme saman tavoitteen: haluamme tarjota maailmaan vapaata ja ennen kaikkea oikeaa tietoa. Jälleen huomenna.

Heräsikö ajatuksia? Lue lisää